Целта оправдава ли средствата?

Целта оправдава ли средствата?Замисляйки се над качествата, които изцяло са загубили ролята си на ценности в съвременния социален контекст, според мен алтруизмът е водещ.

В даден момент в миналито алтруизмът и себеотрицанието са били качества, считани за абсолютни добродетели, но под влиянито на забързаното ни ежедневие и сякаш наложената универсална материализираност на ценностите ни, тези две думи са забравени.

Какво всъщност намираме за добродетели в днешно време? Задавайки си този въпрос обаче, самата аз търся отговорът. В съвременния свят, според мен, хората напълно подкрепят афоризма „целта оправдава средстава“, като основно за щастлив човек се смята преуспелият материално независимо от начина, чрез който го е постигнал. А докато използваме думи като късмет, щастие, съдба, шанс и риск, за да определяме чуждия успех, спрямо нашия собствен те са по-скоро усилия, труд и дори премеждия.

Лично аз съм склонна да вярвам, че нуждата да (пре)успяваме е заложена в нас, хората, още от самото ни съществуване, като през времето различните сфери, разбира се, са се променяли под влиянието на моралите и ценностните на различните периоди. Въпреки нуждата или желанието на повечето хората в днешно време да бъдат материално задоволени, не мога да се съглася, че средствата са оправдани от целта.

Според мен, ако не сме щастливи борейки се за нещо, то няма да бъдем задоволени и когато го постигнем. Лично аз смятам, че помагайки на хората около нас да бъдат по-щастливи и давайки им шанс да мислят позитивно чрез нашите действия и постъпки, самите ние бихме могли да бъдем много по-одухотворени.

Главната героиня в „На изток от Рая“ на Джон Стайнбек например, успява да постигне това, което в искала, с цената на изключително много грешки, които осъзнава твърде късно и това я кара да отнеме собствения си живот. Смятам, че въпреки това да е „просто роман“, потъпвайки чуждото щастие в името на материалните ни цели би била постъпка, чийто последствия бихме могли да осъзнаем твърде късно.

А истинският начин да бъдем щастливи е чрез любовта и искреното ни желание да правим себе си и хората около нас поне малко по-добри. 🙂

Снимка: Буба Башева, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.