Предразсъдъци

Предразсъдъци

Социалните психолози дават различни дефиниции за думата „предразсъдък“. От практическа гледна точка, могат да бъдат положителни или отрицателни. Тоест, ако срещна Брад Пит, за когото, например, са ми казвали, че е много мил, вече ще имам предубеждение и ще търся несъзнателно такава черта и дори сама бих могла да се заблудя, че реално я притежава.

Но до каква степен предразсъдъците играят роля в живота ни? Нека се замислим за последния човек, с когото сме се запознали чрез общ познат – вече имайки представа що за човек е той, можем да направим (макар и често грешна) преценка за него, без да го познаваме достатъчно добре. Искаме или не, даваме голяма гласност на такъв вид предубеждения, а те често се оказват пречка – тоест можем да направим заключение, че често неоснователните ни очаквания са пречка в отношенията ни с хората.

Истината е, че няма как да бъдем с абсолютно неутрална нагласа към хората и към живота като цяло, но опитвайки се да потискаме не дотам основателни предразсъдъци, ще позволим на хората около себе си да ни покажават точно какви са, преди ние вече да сме им „лепнали етикет“. 🙂

Снимка: Златина Точкова, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар