„Крилете са, за да летиш“

"Крилете са, за да летиш..."

Не съм особен привърженик на гледната точка, че трябва да се впускаме в необмислени приключения, но пък съм и твърдо против противоречащото твърдение – а именно, че всичко трябва да се обмисля и да се избягват рисковете въобще. Истината, разбира се, е някъде по средата, а перфектният баланс се крие с личната ни интерпретация и мотивацията ни да постигнем това, което искаме.

Личното ми мнение, без да се опитвам да го налагам на когото и да било, е, че рисковете често се оказват наистина хубаво нещо. Бих определила себе си като доста предпазлива във всеки възможен смисъл и въпреки факта, че спонтанността не ми е присъща, я приемам по-скоро като положително качество.

Аз приемам живота като монета – с две страни. Когато реша какво искам да постигна, разигравам и най-добрия, и най-лошия сценарий. Преценявайки риска и знаейки колко съм готова да загубя, в случай на провал, мога да реша дали си заслужава да опитам. Проста, но ефективна концепция.

Често имаме възможност да поемаме премерени рискове и за да се възползваме от всичко, което (можем да) имаме, но въпреки това, сме нерешителни. Мечтите ни не биха могли да се сбъднат, ако не опитаме поне веднъж. Или бихме се примирили с това вечно да се питаме „Какво щеше да стане, ако…“ ?

„За да полетиш, трябва да си готов да рискуваш.
Ако не искаш, може би е по-добре да се примириш завинаги и да продължиш да ходиш.“

Снимка: Златина Точкова, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

  2 comments for “„Крилете са, за да летиш“

  1. септември 20 at 20:28

    Ами ако това което ще спечелиш от един риск е нещо много повече и много по-важно от това което ще загубиш, макар „най-лошият сценарий“ да представлява по-голяма загуба от това което си готова да загубиш.. тогава как би постъпила? Би се „примирила“ или би „полетяла“?

  2. септември 21 at 16:03

    Зависи доста от това какъв е шансът ми да спечеля и какъв – да загубя. Но ако приемем, че са равни, бих предпочела да опитам, пред това просто да се примиря.

Вашият коментар