Смисълът на страданието

Смисълът на страданието

Всеки от нас в някакъв етап от живота си е преминавал през страдание – загуба на близък човек, раздяла, финансови проблеми, такива в личен или професионален план…

Но виждаме ли всъщност смисъла в това?

Първо, и най-важно, според мен, трябва да направим разграничение между болка и страдание. Болката е отговора на организма ни към нещо, което е в състояние да ни нарани, докато страданието не е нещо естествено. Нормално е да паднем, не е естествено да не се изправим. Нормално е да попаднем в огъня, не е нормално да се оставим да горим в него.

Според мен смисълът на страданието се крие в това всеки един от нас да намери начина да го превъзмогне. Когато сме преминали през най-лошото, ще оценим повече доброто.

В този ред на думи, обаче, не е нужно умишлено да попадаме между чука на наковалнята, причинявайки си страдание, за да оценим пълноценния живот. Аз смятам, че има време за всичко – време за страдание и време за щастие, време за размисъл и време за действие, време за сълзи и време за усмивка. С нито едно от тях не трябва да се прибързва обаче – просто трябва да оставим живота да се развива в естествения си ход. Нормално е да се стремим да избягваме страданието – не винаги успяваме обаче и не това трябва да ни притеснява. Смисълът накрая е да успеем да се измъкнем от там.

За да достигнем до усмивката, понякога първо трябва да преминем пътя на сълзите.

Снимка: Буба Башева, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.