Супергероини?

Супергероини?
Докато филмите като „Батман“, „Спайдърмен“ и „Железният човек“ съвсем традиционно са на върха на филмовите класации, не е трудно да повярваме, че спасяването на света си е чисто мъжка работа… Но след като малките момченца имат на кого да подражават, защо и момиченцата да нямат? Нека видим дали ще открием супергероиня, която да скрие шапката на „Капитан Америка“.

Започваме с „Жената-котка“. Пейшънс Филипс, изиграна от Холи Бери, е графичен дизайнер на козметична компания, когато разбира, че Лоръл Хедър е изобретила крем, който ще направи всички американки грозни. Решава, че ще направи всичко по силите си, за да я спре, но плановете и пропадат, когато най-недвусмислено губи живота си… Съживена е котки, а гуруто и и казва, че трябва да свикне с това да е неразбрана и самотна, просто защото не се подчинява на обществените правила. Жената-котка, мисля си, е загубенячка. В развитието на действието, тя си намира гадже-полицай, обира бижутерски магазин, а после връща откраднатото в плик с надпис „Извинете“. Сериозно? Да си супергероиня не значи ли никога да не съжаляваш? Е, може би образът и ще се подобри… Или пък не. Антигероинята, Лоръл Хедър, съвсем лесно я набеждава за убийство и я вкарва зад решетките, откъдето излиза със сподавен рев, предизвиквайки съжалението на МЪЖА, който я пуска. О, сериозно ли? В крайна сметка успява да спаси света, но гаджето и получава цялата акредитация… Това никак не ми подхожда като постъпка на супергероиня. Просто жалък пример за ненужна саможертва,

Следващият потенциален женски супергерой е Електра. Накратко, тя е възкръснала нинджа, която, очевидно, може да пронизва хора с ножовете си, когато носи червен сутиен. „Легендата разказва за воин – изгубена душа“, казва безплътният глас във фона. Ясно забелязвам тенденцията всяка супергероиня да е самотна и изгубена, неразбрана и потисната. „Нейната съдба е да накланя везните към добро, вместо към зло.“. О, сега разбирам. Образът и на тази супергероиня някак се срива с развитието на действието – тя има и обсесивно компулсивно разстройство и обича да подрежда бананите и шампоаните в редички. Точно като Жената-Котка, тя не е достатъчно „супер“, за да има нормална, функционираща връзка. До момента, съобщението от Холивуд е „Искаш да бъдеш супергероиня? Е, нещастието е задължително, а самотата – сигурна.“

Явно момичетата съв супер сили са не-супер, затова ще се обърнем към тези със супер способности. Лара Крофт, изиграна от Анджелина Джоли, е обикновено момиче, което говори като филмова актриса и живее в голяма къща в покрайнините ма града. Мисията и е да открие митичната кутия на Пандора, източникът на всички мъки, преди злодеите да са се добрали до нея. Кара мотор по Великата Китайска Стена, скача с парашут, но „Великото Съобщение“ изниква отново – „страх те е да допуснеш хора до себе си“ казва приятелят и. Тя го убива и навлиза в типичната роля на самотна супергероиня. Сега разбирате ли, дами? За заслугите си, супер момичетата ни получават в замяна самота, депресия и мизантропия.

Защо, всъщност, ставаме свидетели на едни и същи тенденции във всеки филм? Отговорът е доста по-прост отколкото си мислим. Всичко се крие в социалната роля на мъжа и жената. В обществото, определено е нещо неестествено ние да се справяме с глобалните проблеми, а мъжете да остават в нашата сянка. Съгласни с мен или не – подобен вид роли и във филмите, и в реалността остават за силния пол. Но друга тенденция, която е трудна за оспорване е, че в крайна сметка зад всеки успял мъж, стои жена. Едва ли Сам Уитуики щеше да се справи за пореден път с десептиконите, без героинята на Роузи Хънтингтън-Уайтли до него. (В този филм, между другото, съвсем недвусмислено представителката на нежния пол трябваше да бъде спасена от супергероят ни, защото… защото явно няма как иначе).

От Холивудските филми и от живота научаваме, че проявлението на жените като слаби и беззащитни същества е нужно, за да изпитвам мъжете желанието да ни защитават. А за да се справят те с ежедневните си проблеми, се нуждаят от нашата подкрепа: когато изпаднат в затруднение в социалния свят, могат да се върнат обратно в семейния такъв, изграден от жената. В крайна сметка се оказва, че ролите ни са изравнени, а?

Снимка: Буба Башева, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.