10 правила на здравословното хранене

Fruit Mix, Fresh Mix
Получавам все повече и повече въпроси на теми, свързани с диети, упражнения и здравословен начин на живот и поради тази причина реших да обособя категория в уебсайта си, където мога на дълго и на широко да споделям всичко по темата. Истината е, че, за огромно съжаление, повечето момичета днес смятат, че единственият начин да имат хубави тела е чрез суперстроги диети и много упражнения. Макар и тези два елемента да са необходими понякога (в не толкова екстремни мащаби), често допускаме доста очевидни грешки, които неминуемо се отразяват и на начина, по който се чувстваме, и на начина по който изглеждаме.

Ето 10 съвсем прости съвета, за някои от които почти не се замисляме:

1. Концентрирайте се върху предъвкването на храната

Хубаво е когато се храним, да отделяме цялото си внимание на храната. Когато я дъвчем наистина добре, улесняваме работата на стомаха, което има голямо значение за начина, по който се чувстваме непосредствено след хранене. Също така, когато се концентрираме върху храненето, получаваме много по-ясни сигнали от мозъка, че сме сити и не преяждаме.

2. Вода!

Значението на водата за нашия организъм е твърде голямо, за да го изпиша тук, но не го смятам и за нужно. Тази простичка течност без съмнение е чудотворна за организма ни и приемът ѝ е задължителен за нормалното му функциониране. За да пресметнете нужното количество вода, умножете килограмите си по 35мл (Пример: при тегло от 50кг – 50 . 0,035 = 1,75л. вода дневно), но имайте предвид, че когато се опитвате да свалите килограми или спортувате, трябва да пиете повече, за да се предотврати дехидратация.

3. Задължително закусвайте в период до 1 час след ставане

Със сигурност четете за пореден път колко е важно да се закусва, затова нямам намерение да претрупвам статията с излишна информация. Чисто статистически, първото хранене трябва да осигурява 25% от енергията за деня и 20% от дневната препоръчителна доза зърнени култури. Важно е закуската да е богата на протеини, мазнини и сложни въглехидрати.

4. Не яжте след 20ч.

Това правило също е доста банално, а причината за него е чисто физиологическа – биологичният ни режим подготвя тялото за сън и всички процеси се забавят. Следователно, „злоупотребата“ с храна късно вечер нарушава именно вътрешния ни часовник, нанасяйки вреда на здравето ни.

5. Яжте често и по малко

Храненето на големи интервали от време намалява производството на енергия, понижава тонуса, води до постоянно чувство за глад и води до затлъстяване.  Ако изберем редовното похапване пред преяждането, ще забавим процесите на стареене на клетките и ще редуцирам риска от стомашночревни и сърдечносъдови заболявания, захарен диабет и т.н..

6. Заменете белия хляб с пълнозърнест

Често предпочитаме белия хляб, защото вкусът му ни допада повече (била съм в това положение), но след няколко дни хапване на пълнозърнест хляб, се адаптирах към вкуса му и ми харесва доста повече. Хлябът от рафинирани зърна не съдържа така важните фибри, Витамин В и т.нар. здравословни мазнини, забавя метаболизма и повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

7. Яжте зеленчуците свежи

При термична обработка, Витамин С напълно се разрушава, затова е най-добре да консумираме зеленчуците, които можем, свежи (не консервирани) или най-много задушени. Също така, тази важна за човека храна регулира дейността на храносмилателната и нервната система, както и жлезите с вътрешна секреция.

8. Заменете пържените и панирани храни с печени или варени

Отдавна е известно, че хранителната стойност се удвоява чрез панирането или пърженето на храните. Печенето и варенето за много по-здравословни алтернативни на тези видове термична обработка.

9. Намалете консумацията на сол

За вредата от солта се говори все повече и повече – тя е причина за подуванията и отоците по лицето и тялото и въпреки че е необходима на организма за поддържане на водно-солевия баланс, излишъкът ѝ предизвиква задържане на течности. Важно е да се спомене, че когато намалим солта, вкусовите ни рецептори се адаптират и усещаме по-добре по-малко количество.

10. Намалете консумацията на захар

Захарта в прекомерни количества нанася сериозна вреда на здравословното ни състояние – отслабва имунната ни система, увеличава нивото на гклюкозата и инсулина, може да причини гъбични инфекции и още куп неприятности. Вместо захар, добавете в чая или мюслито си мед.

Снимка: Fruit Mix, Fresh Mix by Gabriel Masliah is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported License.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.