Безвредно боядисване на коса?! SAY WHAT?

Исках да посветя първата публикация в категорията Beauty на уебсайта ми на един не чак толкова известен метод за боядисване на косата, а именно – с т.нар. билкови бои. Този начин, както подсказва името, е изцяло природен и, логично, не можем да очакваме драматична разлика. Държа да отбележа, че всичко, освен самата боя, са билки, които сама реших да сложа в сместа – вие можете да сложите други. Ето използваните продукти и начина на приготвяне:

Нужно

 1. Билкова боя за коса (цена: 7,25 лв./100 гр.)
  Моята е от биомагазина „Зоя“ на Аксаков. Производител е Hennafox, а цветът е светлокестеняв.
 2. Брингараж на прах (цена: 5,35 лв./100 гр.)
  Отново от „Зоя“. Брингаражът подпомага растежа на косата и заздравява косъма.
 3. Касия на прах (цена: 5,45 лв./100 гр.)
  От съвсем същото място. Касията, позната още като безцветна къна, прави косата по-бляскава.
 4. Чай от лайка
 5. Хининова вода
 6. Портокалов сок
 7. Нерви
 8. Армия Мистър Пропър-овци
 9. Много найлонови пликчета.
 10. Стара блуза

Приготовление

Имайте предвид, че количеството продукти зависи изцяло от косата ви, аз мерих на око. Сложих около 1/5 от пакетчето касия в прясно изцеден портокалов сок (до консистенцията на кисело мляко) и го оставих да престои 2 часа. След като това време мина, разтворих отделно половината боя за коса в чай от лайка (чаят от лайка изсветлява допълнително косата) и в трети съд – 3-4 ч.л. брингараж в отделен съд с хининова вода (която, също като брингаража, подпомага растежа на косата). Зеленият цвят на получената смес да не ви стряска, гледайте да не е твърде рядка или твърде гъста.

Смесих трите кашички в една голяма каша, облякох стара тъмна блуза, опаковах се с найлонови пликчета и нанесох с ръце боята по цялата си коса. Сложих няколко пликчета на главата си + 2 шапки за баня (Можете да си представите колко стилно изглеждах :Р) и го оставих да престои 3 часа.

* През това време е препоръчително да махнете боята от местата по тялото си, които умело сте нацапали (да, стъпала също), хубаво е да направите основно почистване на мястото, което сте жертвали и да измиете всички жертвани съдове.

Ето го и резултатът

Безвредно боядисана коса

Измих косата си с обикновен шампоан и балсам, след което я изсуших.

Цветът на косата ми е съвсем леко потъмнен (май?), но е в онази гама, която мъжката част от народонаселението не е способно да разпознае. Като изключим цвета ѝ, обаче, е адски подхранена, мека и гладка. Обикновено доста лесно се наелектризира, стърчи и е доста твърда, но явно молитвите ми към индийските богове в комбинация с билките са се погрижили чумата на главата ми да се усмири. 😀

Като цяло, препоръчвам този метод на всеки, който иска лека промяна, подхранване и не се страхува да се поизцапа.

Съвет: За да създадете илюзия за по-светла коса, увеличете количеството касия в боята. Можете отделно да използвате смес от касия и чай от лайка/портокалов сок (оставено да престои) преди измиване. Стойте с него 2-3 часа и отмивате. Ще пиша за допълнителни приключения с тази билка самостоятелно, както и с брингаража.

Снимка: Буба Башева, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.