Видове щастие?

Видове щастие?

Наскоро гледах един доста интересен TED Talk на психолог от топ американски университет, чието, на пръв поглед, доста просто проучване, стига до доста интересен извод: истинско щастие vs. изкуствено щастие.

На теория, истинското щастие е удоволствието, което чувстваме, когато получим това, което искаме. Изкуственото щастие, от своя страна, пък е видът удовлетворение когато не получим това, което желаем.

Интересни примери в проучванията показаха, че когато желанията ни не станат реалност, сме еднакво склонни към същото по усещане щастие, както при реализирането им. За пример бяха дадени човек, който печели от лотарията и такъв, който остава парализиран след катастрофа. Странно, но една година по-късно и двамата са абсолютно еднакво щастливи. Защо? Защото всяко нещо, с много малко изключения, губи първоначалното си значение след 3-4 месеца. Именно заради това, за съжаление, много често спираме да ценим всичко, което животът ни е предоставил след известно време и да се стараем да откриваме щастието в монотонността е една трудна битка с човешката природа, която, победена, според мен, би била „ключът“ към наистина перманентното щастие.

Изводът? Въпреки че някои опции със сигурност са предпочитани пред други (да, определено избирам да спечеля няколко милиона, пред това крайниците ми да изгубят функцията си), каквото и да стане, не след дълго то ще придобие далеч по-малко значение. Щастието ни не зависи от това дали желанията ни се превръщат в реалност, а от това да го откриваме дори и в разочарованието.

In three words I can sum up everything I’ve learned about life: it goes on.
― Robert Frost

Снимка: Буба Башева, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.