Манията да бъдем слаби

Belly Body Calories Diet Exercise Fat Female Fit

Не, красотата не е обратно пропорционална на теглото ни.

По последни данни, болните от анорексия в България надброяват 200 000 и въпреки животозастрашаващото състояние на заболелите, все повече и повече млади дами идолизират омършавелите им тела. Истината зад телата на моделите обаче далеч не е толкова розова, колкото си представяме. Сред седмиците на модата момичетата от подиумите пробягват до още по-драстични мерки от тези, които прилагат през годината, за да бъдат сигурни, че „телата им са достатъчно слаби за модния бранш“ – от гладуване, диуретици и разхлабителни, през хормонални хапчета от урината на бременни, до хипноза и наркотици с една-едничка цел – да не чувстват глад. Истината е, че през годините мозъците ни стават все по-промити от идеята, че за да бъдем красиви и харесвани, задължително трябва да бъдем слаби. Разбира се, в това да имаме здравословна фигура няма нищо лошо, но когато желанието ни се превърне във фикс идея, състоянието ни е далеч от добро.

Валерия Левитин се смята за най-слабата жена в света – висока 176 см и тежаща едва 26 кг, тя се бори с коварната болест и всячески се опитва да накара младите момичета да се откажат от манията си да бъдат кльощави. За съжаление, обаче, всичко това има обратен ефект – все повече и повече млади жени и пишат фен-писма, молейки я да им обясни как и те да имат същата фигура. Самата тя споделя, че няма да учи никого как да тръгват по пътя към смъртта и се опитва да накара момичетата да осъзнаят, че не бива да приемат живота и здравето си толкова несериозно. Проблемът с хранителните разстройства на Валерия започват като дете, когато майка и я ограничава от различни храни, за да не бъде пълна като роднините си. Комплексите и от теглото и се подсилват допълнително когато в училище става обект на всякакви подигравки. Решава да се подложи на драстична диета, но докато осъзнае загубата на килограми, вече е твърде късно.

31-килограмовата Ребека Джоунс пък споделя, че макар и да изпитва удовлетворение от факта, че успява да се напъха в дрехите на 7-годишната си дъщеричка Мейси, дълбоко в себе си се страхува, че няма да доживее да види как тя пораства. 27-годишната жена се храни само със супа, препечени филийки и енергийни напитки, но окуражава отрочето си да хапва шоколад и кексчета. Проблемите и започват като дете – с развода на родителите и, тя драстично качва до 95 кг и след множество подигравки от съучениците си, на 13 години почти спира да се храни. Също като Левитин, осъзнава последствията твърде късно – толкова е изнемощяла, че дори не може да мръдне от леглото.

Трагедията зад гладуването и диетите е много, много по-голяма отколкото сме способни да си представим. Но дори и да стопим килограмите, по-малкото число на кантара далеч не ни осигурява щастие и красота, дори напротив. Самочувствието ни трябва да се определя от удовлетвореността ни, от това, което сме успели да постигнем, от борбеността ни да изпълним истинските си, смислени мечти. Модният бизнес ще налага модел за красота с размер 0 толкова дълго, колкото ние идолизираме омършавелите, изпити тела на техните манекенки. Бъдете здрави и търсете щастието в пълноценния живот, а не в циферблата на кантара.

Снимка: PublicDomainPictures чрез Pixabay.com, Public Domain

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.