Съвети за ефективно учене

Тази публикация беше много, много желана от ваша страна, за това – ето и моите топ съвети за най-ефективно учене, които са ми помогнали през годините.

 1. Знайте откъде да започнете
  Преди да започнете да учите каквото и да е, бъдете сигурни, че имате идея как да систематизирате информацията в ума си. Ако не сте внимавали в час, първо прочетете набързо урока си и подредете бегло нещата. Така ще ви бъде много по-лесно да надграждате информацията, защото всяко едно нещо ще си има свое местенце. Не се притеснявайте да поискате помощ от учител или съученик!
 2. Намерете си удобно място
  Това може да е на земята, леглото, дивана, лама – каквото намерите за добре, но все пак препоръчвам да е на бюрото – първо, защото избягвате до голяма степен прегърбването и второ, защото когато учите на леглото си или каквото и да е място, с друго предназначение, сте много по-склонни да се разсейвате. Също така, подсъзнателно няма да свързвате леглото/дивана с място за релаксация и почивка, защото сте прекарали време учейки.
 3. Използвайте планер!
  Важно е да организирате живота си, затова планетите винаги могат да ви бъдат полезни. Имам отделна публикация за начина, по който подреждам моя ето тук. Запосвайте всичките си домашни и контролни в него, за да сте сигурно,цче няма да забравите нещо.
  * Ако не искате да използвате органайзер с дати, винаги можете да вършите същото с обикновено тефтерче.
 4. Не оставяйте нищо за последния момент
  Макар и всички да го правим, постарайте се да сведете ученето в последния ден до минимум. Да разпределяте материала между два дни винаги е по-добре, отколкото когато се опитвате да наизустите всичко за една вечер. Плюс това, ученето в последния момент винаги носи допълнително нерви и стрес.
 5. Спете!
  За да сте сигурни, че умът ви работи ефективно, е изключително важно да му позволявате да си почине. В нощта преди изпит/контролно, винаги е по-добре да спите един час повече, отколкото да учите един час повече. Случвало ми се е да си легна без да помня нищо, а на сутринта мозъкът ми да е абсорбирал идеално информацията. Старайте се да спите по 7-8 часа на вечер, за да се чувствате бодри и освежени.
 6. Mind Maps
  Ако не знаете какво представляват тези „карти“, ви съветвам да погледнете в интернет. Изобретени през 70-те години на миналия век, mind maps правят запомнянето на информация в пъти по-лесно, защото представянето на информацията по този начин кара ума ни да я абсорбира бързо.
 7. Цветното винаги е по-хубаво
  Макар и понякога да прекалявам с текст маркерите и пост-ит листчетата, цветното винаги помага. Шарените неща привличат ума ни и правят нещата малко по-интересни. По този начин работи и визуалната ни памет и много по-лесно успяваме да си припомним нужната информация. Тъй че – дори и тетрадките ви да приличат на книжка за оцветяване – не се притеснявайте, защото помага. 😀
 8. Бъдете креативни
  Ученето не е „един размер за всички“. Със сигурност препрочитането на един урок 30 пъти става скучно, което допълнително затормозява паметта ни. Използвайте видео уроци и картинки, например, за да ви бъде интересно. Намерете начина, по който на вас ви е най-лесно.
 9. Имайте си рутина
  Разберете по кое време ви е най-удобно да учите и също така – за колко време. Когато свикнете, че определена част от денонощието ви е определена за учене, ще е много по-малко вероятно да отлагате. Също така, взимайте си почивки. Умът ви има нужда от време да запамети всичко. На всеки час, например, спирайте за по 15-тина минутки и не вършете изморителни дейности.
 10. Храна за мозъка
  И накъде без здравословно хранене! То наистина има огромно значение за начина, по който умът ни работи, затова не трябва да го омаловажаваме. Отделна публикация на тази тема можете са видите тук.

Надявам се съветите да са ви били полезни. На всички вас желая много успешна учебна година!

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.