Подготовка за изпити (Част 2)

Ето я и втората част на публикацията ми, свързана с материали за преговор. Конкретната информация най-вероятно ще е полезна в прав текст само за хората, които ще взимат FCE, CAE и СРЕ. Макар и това доста да ограничава броя на онези от вас, на които ще помогна, сметнах, че ще можете да използвате някои от нещата за вашите изпити.

Използвам същия класьор, като този от предходната публикация, но в А5 размер, вместо А4. Добре съм го преценила, защото съвсем точно съм го напълнила. 😀

Класьор

Разделителите в този класьор си ги направих сама от листа цветна хартия, защото не можех да намеря подобни в книжарниците. Всяко отделение е за част от изпита – Reading & Use of English (в изпита Proficiency са обединени), Writing, Speaking, за Listening – нямам, тъй като за мен си е въпрос на концентрация до голяма степен и нямам какво да уча конкретно. Последният разделител индикира Answer Sheets – листата с отговорите на тестове, които съм правила през годината.

Разделители

В първата част на изпита – тази за четене и граматика – съм забелязала неща, които често се падат и затова съм решила да преговоря обстойно. Това са фразиални глаголи и различни производни на по-прости думи (Word Formation). Включила съм и някои граматически особености на определени конструкции, които често съм срещала и обърквала.

Reading & Grammar

В частта за Writing, съм написала по-важните неща за формата, който трябва да спазвам за есета, писма и прочие. Имам, също така, изрази (т.нар. linking words), които да преговоря, защото са от значение. Що се отнася до писмените части на изпитите, те са безспорно най-неприятните за оценяване. Съветвам ви да установите как точно се оценяват при вашия изпит, за да можете да отговорите на изискванията.

Speaking отделението на първо място имам от освните неща, които ще ми помогнат да повиша оценката си. Също така съм записала и някои полезни изрази, които да ми помогнат да свързвам мислите си когато говоря.

Writing & Speaking

Когато правите материали за преговор за изпит, който съдържа цялостна информация, и нямате конкретни неща, които да учите, трябва да се опитате да забележите повтарящите се неща. Тоест, съветвам ви да правите примерни тестове, както и изпити от минали години и винаги, винаги, винаги да гледате какви грешки сте направили и да учите от тях. Ако не установявате какви грешки сте допуснали и не ги поправяте, цялото решаване на тестове става ненужно.

Надявам се тази публикация да ви е била поне малко полезна. Желая успех с изпитите на всички! 🙂

Loading Facebook Comments ...

  1 comment for “Подготовка за изпити (Част 2)

Вашият коментар