Подготовка за контролни и устни изпитвания (Част 1)

Тази публикация ще разделя в части. Тук ще можете да видите как се готвя за тестове и контролни, как съхранявам и организирам материалите и няколко съвета да бъдете подредени. Втората публикация ще бъде подобна, но нея реших да посветя на класьора, който използвах, когато учех за изпитa ми СРЕ.

Такам. Прословутият ми класьор за контролни е нещо, което ми помогна да оцелея в последните две години. Това е обикновен класьор в син цвят, най-големият, който можете да намерите – 8 см. Аз предпочетох да държа всичките си материали от годините с пълния брой предмети в гимназията (9-12 клас) на едно място, но със същия успех можете да имате отделен класьор за всеки клас или пък – за всеки предмет.

Класьори

Вътре имам 10 разделителя – всеки за определен предмет. Индексите отгоре служат, за да разделят материалите във всяка секция по класовете, за които се отнасят.

Разделители

Това, което държа вътре, са материалите ми за преговор. За да си направите такива, първото и най-важно нещо е да установите точно какво трябва да учите. Някои учители дават конспекти преди контролните си, други просто казват от кой до кой урок е материала и т.н. Когато имате ясна представа за целия учебен материал, намерете най-основната и нужда информация и я форматирайте на листа – на компютър или на ръка. Ако не се отнася до дефиниции, не изписвайте дълги текстове с ненужни обяснения. Направете текста четлив и разбираем. Аз използвам различни цветове, за да работи и визуалната ми памет. Често се случва да успявам да събера десетина урока в 3-4 страници. Но все пак, не бъдете твърде пестеливи що се отнася до информацията. Аз нямам определена структура, по която водя бележките си. Някои са под формата на планове, други – под формата на цялостен текст, а трети – като картинки. Тези неща зависят от това за какво се готвя – тест (те обикновено съдържат по основна информация, за да могат да се съберат в избираеми отговори), контролни (с по-подробна информация), устни изпитвания, входни/изходни нива и т.н., типа информация и времето, с което разполагам. Намерите вашия начин и го използвайте. Снимките отдолу показват различни бележки, за да добиете представа.

Текстове и материали

Надявам се тази публикация да ви е била полезна. Ако се интересувате от това как да подготвите материали за преговор за изпит, можете да прочетете във втората част на публикацията. 🙂

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар