Mind maps – защо са ефективни и как да си направите

Реших да посветя тази публикация на един от най-ефективните методи за учене, които далеч не са толкова популярни сред нас, а именно – mind maps.

Тези „карти“ могат да представят всякакъв сорт информация. Ключът за тяхната ефективност е, че наподобяват структурата на мозъка, което ги прави атрактивни и лесни за запомняне от него. Ще ви дам няколко съвета как да си направите mind maps.

Сложете темата в центъра на листа

Не я пишете в краищата или отгоре на листа, а в средата – така най-лесно привлича окото.
Mind Map - Тема в центъра

Използвайте обли, вместо прави линии!

За всяка нова идея, която произлиза от темата, използвайте обли/вълнообразни линии. Макар и да предпочитам по-семплите и минималистични неща, правите линии се възприемат по-трудно от ума ни, докато разнообразните такива са по-интересни.

Mind Map - обли линии

Шарено!

И, отново, съветът ми е да го направите цветно. Не само, че няма да изглежда скучно, а защото по този начин умът ви е по-привлечен от написаното.

20130914-211803.jpg

Не прекалявайте с текста

Използвайте по-малко текст, за да позволите на ума си да поражда нови идеи. Когато напишете твърде дълги неща, ще възприемате само тях, докато ако са само две-три думи, ще позволите на креативността ви да си „поиграе“.

Mind maps ви позволяват да използвате собствените си идеи, поради тази причина аз реших да напиша само най-основните неща, които ще спомогнат за по-лесното запомняне на информация.

Наистина се надявам тази публикация да ви е помогнала поне малко! 🙂

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар