Колко струваш?

Колко струваш?

Колкото пъти попитам хората около себе си „Какво искаш от живота?“, получавам идентичен отговор. Вероятно ти би казал същото – „искам щастие“.

Ама как така всички искаме щастие, пък то все не идва? Все намира как да ни примами, но пък в последния момент ни заобикаля и целеустремено се забива у някого другиго. Пък точно нас все пропуска. Ама не е честно!

Фундаменталността на цялата идея за щастие е това, което отново ме вдъхнови да напиша тези редове. Колко трудно е, всъщност, да получим удовлетворение… Разбира се, защото рядко го търсим на правилното място.

Ето, нека разгледаме две основни идеи:

Емоционалната

Обичта, разбирателството, приятелството… Все екзистенциални и дълбоко свързани с цялата идея за щастието ни. Оценете хората около себе си. Колко време прекарвате бесни на някого, който не ви допада и през колко от оставащите часове си го изкарвате на хората, които цените и на които държите? Предизвиквам ви. Утре, вместо да прекарвате време с онази част от хората, които не харесвате, отидете при тези, които са ви приятни. Тези, които ви зареждат с позитивност дори и да е просто чрез една дарена усмивка. Отблагодарете им се. Колко време днес изгубихте в спектъра на негативните емоции? Колко време безвъзвратно загубихте, приемайки едностранчив фрагмент от днешния ден като нещо отрицателно, вместо да гледате на него като полезен и градивен опит? А, все пак, постарахте ли се в края на деня везните да клонят към плюсчето, а не към минусът?

Финансовата

Е, не можем да виним хората, които в днешното консуматорско общество са решили да се погрижат за материалното си благосъстояние. Наскоро четох следното: спрямо целите си, спрямо годините, които сте прекарали или ще прекарате в учене и добиване на опит, спрямо амбициите и спрямо желанията си, колко точно бихте искали да изкарвате? 10 000 лв. на месец, да речем. От, например, 25 работни дни, през които посвещавам 10 часа на работна дейност, трябва да изкарвам 40 лв./час. Тоест, не просто трябва да изкарвам, а трябва да работя достатъчно, че да ги заслужавам. И, както оригиналната статия предлага, направете своята сметка. „След това, когато решите да си губите един час в гледане на телевизия, един час във Facebook, един час в гледне на една точка или в куп други „успокояващи“ душата дейности, сметнете колко пари сте загубили.“

Дали ще ценим времето си или ще живеем в собственото си безвремие е изцяло наш избор. Щастието трябва да бъде тук и сега. Не го отлагайте за утре; направете нещо, за което бъдещото вас ще ви бъде благодарно. Всеки един момент е важен и може да бъде посветен на нещо полезно и градивно.

И спрямо емоционалните си цели и финансовите такива – колко струваш ти?

Снимка: Златина Точкова, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар