Разрешаване на неразрешимото

Разрешаване на неразрешимото

Сблъсъкът с неприятни ситуации в живота е нещо абсолютно неизбежно. Той много често се оказва пагубен за позитивното мислене, което много от нас имаме, защото се налага да бъдем реалисти. Да приемем, че не винаги всичко се случва така, както бихме искали, така, както сме си мечтали. В този аспект  свръхоптимизмът понякога затваря очите ни за очевидното. Предполагам, че доста от вас ще се съгласят, че ако в много ситуации сме имали достатъчно обективно мислене, сме щели да избегнем голяма част от товара, който ни съпътства в момента.

Разбира се, да бъдем реалисти по отношение на собствения ни живот често се оказва почти непосилно, което е абсолютно нормално. Чувствата и емоциите замъгляват преценката ни и виждаме нещата в по-различна светлина – била тя позитивна или негативна. Проблемите, с които се сблъскваме, в голяма част сме докарали сами на себе си. В което не мисля, че има нещо лошо. Некомфортните ситуации ни карат да търсим и да се страмим да градим нещо по-добре и в този смисъл без проблеми няма как да има развитие.

И все пак – често си казваме „Не мога!“, „Няма как да успея!“. Отказваме се от нещата, които истински желаем, защото подходът ни към тях в миналото е бил погрешен и не сме успели да ги постигнем. Според мен никоя цел не е твърде висока, ако сме готови да и се отдадем изцяло и да работим целеустремено и методично, за да я превърнем в реалност. Най-ценният съвет, който съм получавала в този аспект е, че по проблемите не се мисли, а се действа: Пропиляваме седмици, дори месеци напред в анализиране на определени ситуации, а именно тази изследване на нещата допълнително ни затормозява. Естествено, че не всичко в живота става така, както бихме искали, но много често вината за това е в нас самите – в грешния ни подход и илюзорната вяра, че „всичко ще бъде наред“. Всичко ще бъде наред тогава и само тогава, когато имаме силата и куража да установим какво истински желаем, да погледнем реалистично на ситуацията и да работим по посока постигането ѝ. Няма твърде висока цел. Има само недостатъчно борбеност и усилия.

Снимка: Златина Точкова, още нейни снимки можете да видите тук.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар