Как да изберем университет и специалност?

Michaela in UK

Със сигурност изборът на специалност и учебно заведение е един от най-трудните, с които се сблъскваме на тази възраст. В Интернет са изписани стотици страници със съвети, но все пак искам да допринеса с моите.

Чужбина или България?

Възпросът дали да заминем или да останем е сред най-честно задаваните и най-труден за отговаряне. Според мен е важно да съобразите личния си избор с това, къде бихте се чувствали комфортно. Разбира се, родината си е родина, но някои от нас се адаптират лесно към чуждите държави и различния начин на живот, докато за по-емоционалните от нас това е трудно. Финансовият аспект също трябва да се обмисли, но той е второстепенен, тъй като е по-важно да установите дали емоционално бихте се чувствали добре далеч от дома. Важно е и какво точно искате да учите, ако сте направили този избор (ако не сте – първо изберете специалност, чак след това мислете за университет) и проучете колко добре е развито то тук. Ако искате да учите медицина или право, България е чудесно място, но ако искате да учите неща като Творческо писане, Модерни езици, Международна комуникация (като мен) и прочие специалности, които не се предлагат тук или не са достатъчно добре развити, вероятно ще се насочите към чуждестранен университет.

Коя държава?

 

Ако все пак сте решили да учите в чужбина, къде точно е най-удачно за вас е следващия голям въпрос. Пак поставям комфорта на първо място, тъй като това все пак са 3-5 години от вашия живот и би трябвало да ги прекарате някъде, където се чувствате добре. Естествено, че ако искате да учите, да речем, английска литература, е логично да се насочите към Обединеното кралство, но ако мразите климата там (например), няма смисъл да кандидатствате. Ако не сте посещавали държавите, към които сте се насочили, се замислете просто дали времето там ви допада, езикът, традициите, културата и историята. Разбира се, четенето на статии в Интернет не е напълно обективно, но и туристическата обиколка също не представя реалистично живота в дадената държава. Но все пак ви дава ценна информация.

Каква специалност?

Тежкият въпрос – какво да уча? Искаме или не, колкото и да отлагаме, в един момент трябва да намерим отговор на този въпрос и най-добре да го направим от по-рано. За да избера специалност, направих следното: Разграфих един лист в три колони:

  • Какво обичам да уча в училище?
  • Какво би ми било интересно?
  • В каква сфера бих искала да работя?

Помислих сериозно над тези въпроси и след като установих, че в училище най-много харесвам литературата и езиците, че бих искала да науча повече за културата и историята на държавите, които уча, че бих искала да се науча да комуникирам пълноценно във всеки един аспект и че мечтаната ми работа е свързана с много пътувания и със сигурност в сферата на общуването, вече ми беше доста по-лесно да финализирам избора си от 5 специалности в 5 университета, за които да кандидатствам.

Постарайте се да сте сигурни какво точно ви харесва. Не учете нещо само защото „от него се изкарват много пари“, защото а) след няколко години пазарът ще е много по-различен и б) във всяка сфера успяват само тези, които се трудят и които правят това, което истински обичат. Смятам, че във всяка сфера има поле за професионална реализация, ако човек има определената подготовка и страст да се занимава.

Надявам се, че тази публикация е била от полза на тези от вас, които се колебаят и Ви желая ужасно, ужасно много успех! 🙂

 

* Снимката е направена пред The Bodleian Library (University of Oxford, Oxford, Oxforshire, United Kingdom)

Loading Facebook Comments ...

  1 comment for “Как да изберем университет и специалност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.