Как да подредите бюрото и учебниците си?

Screen Shot 2014-08-31 at 5.53.23 PM

Днешната публикация ми хрумна съвсем случайно, но реших, че може да бъде от полза на тези от вас, чието бюро не е в перфектния си вид. А и нали новата учебна година е нов старт, поне да започнем всички на чисто. 😀

Screen Shot 2014-08-31 at 5.52.12 PM

Бюрото ми изглежда така – има едно чекмедже отдолу и два шкафа с два рафта отгоре. В кутиите, които виждате, държа най-разнообразни неща като дискове и кабели (подобни кутии можете да намерите във всички мебелни магазини, а конкретно същите има в Аико и Como), в двата шкафа имам учебници, тетрадки, папки и хартия, а в чекмеджето – по-дребни консумативи. Върху самото бюро имам лаптоп, лампа, два органайзера, шише с вода, книгата, която чета и папки с по-важни документи или неща, които трябва да свърша.

Screen Shot 2014-08-31 at 5.52.51 PM

На първо място, гледайте да има минимален брой неща върху него, за да можете както да използвате максимално пространството, така и да не се разсейвате. В първия органайзер държа безсрамно много лепящи листчета. Едва ли някога ще ми свършат, но това не е причина да спра да си купувам, хаха. Имам химикалки с преобладащо син цвят (дап, тези са ми любими), както и маркери от флоурисцентните на Faber Castell. Вляво държа кламери и балсам за устни.

За да направя различни разделения в кръглия органайзер, използвах два гумени ластика, кръстосани отстрани. Там държа цветни химикалки и маркери за бяла дъска.

* органайзерите, моливите и маркерите са от Office 1 Superstore, а лепящите листчета и химикалките – от Orange Center.

Screen Shot 2014-08-31 at 5.51.59 PM

Ето и малко от левия шкаф. 😀 Не е особено интересно, но все пак. Ако искате нещата да са по-подредени, можете да използвате една от тези кутии, скосени и отворени отгоре (моите очевидно да преживели доста блъскане по шкафовете…), за да държите нещата, които използвате по-рядко. Също така, използвайте старите си папки и класьори, за да подреждате листове хартия в тях или документи – няма да ги загубите или смачкате, а и всичко ще бъде една идея по-подредено. Шкафът отдясно е за учебниците и тетрадките за предстоящата учебна година.

Screen Shot 2014-08-31 at 5.51.48 PM

В чекмеджето държа всичките си брошури за университети, както и всякакви документи и изпитни материали, обвързани с кандидатстването. Обичам да сортирам нещата, които използвам така, за да ми е по-лесно да прибирам всяко нещо на мястото му.

Screen Shot 2014-08-31 at 5.52.28 PM

Според мен е много важно работното ви място да е чисто и добре подредено, затова ви съветвам отгоре да имате само най-важното и нужното. Желая успех на всички и дано публикацията ви е харесала! 🙂

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар