Интервю в Cambridge!

Забелязвам, че информацията за интервютата в Oxford/Cambridge в българските уебсайтове е наистина оскъдна, затова се надявам чрез тази своя публикация да задоволя любопитството, не само на онези от вас, които се чудят как мина при мен, но и на тези, които се канят да кандидатстват. 🙂

Като за начало, важно е да се отбележи, че кандидатствах Modern and Medieval Languages (Испански + Руски), т.е. голяма част от информацията в тази публикация ще е за MML, както и хуманитарните специалности като цяло. Ще хвърля светлина върху целия процес по кандидатстването ми точно в този университет. Същото ще направя и във влога, който по всяка вероятност ще направя в първите дни на декември (едва ли вотът ще се измести много, но ако не сте гласували за постовете, които искате да видите, можете да го направите тук).

Крайният срок за кандидатстване във висшите учебни заведения във Великобритания е 15-ти януари (на 12-ти клас, т.е. 9/10 месеца преди започването на първата година), но за университетите Оксфорд, Кеймбридж, както и всичките медицински специалности крайният срок е 15-ти октомври.

В допълнение към стандартните документи (академична справка, препоръка от учител, мотивационно писмо), за университета Кеймбридж ще попълва т.нар. Supplementary Application Questionnaire (SAQ), а за моята специалност (както и доста други, тук можете да видите кои точно) трябваше да изпратя и писмени работи.

При кандидатстването в тази два университета е важен следният момент: трябва да се избере колеж. Колежът е нещо като полуавтономна институция, която е част от самия университет. Оксфорд и Кеймбридж имат по тридесетина колежа, като всеки е със свои традиции и установени правила. Някои са по-нови, други по-стари, някои имат определен дрескод, други – не и така нататък. Аз избрах колежа Churchill, защото е доста по-модерен от останалите (знаете, че тези университети някак носят духа на традиционното обучение), но същевременно носи духа на Кеймбридж, което е… the best of both worlds. 🙂

Изпратих UCAS формата си на 8.10.2014, а SAQ – на 15.10.2014. Поканата за интервюто дойде на 7.11.2014, което, по принцип, е доста рано. В повечето случаи тези имейли идват около 2, максимум 3 седмици преди самото интервю, но аз имах късмет и успях да се сдобия със самолетни билети без да се налага да продавам бъбрека си (lucky me!).

Screen Shot 2014-12-14 at 10.50.13 PM

 

Ето и как протече 12.12.2014 за мен:

Бях пристигнала в Кеймбридж предната вечер и прекарах една нощ в колежа (осигурява се от тях самите в случай, че ти се налага). Учудващо, но въпреки че бях кълбо от нерви, спах като бебенце! 😀 Колежът осигурява закуска сутринта, което е хубаво.

След закуска прекарах около час на поляните из колежа в последен преговор преди първото изпитание за деня – изпитът.

Самият изпит се състоеше в текст на английски език (около 300-350 думи), който трябваше да се резюмира (в около 200-250 думи) за един астрономически час на един от езиците, които искате да учите в колежа. Падна ми се текст за филмовия режисьор Алфред Хичкок.

 

Screen Shot 2014-12-14 at 10.57.24 PMВ дупката между 11:30 и 13:25, когато започваше подготквата за интервюто, си говорих с някои от другите кандидати, както и със студенти от колежа – определено не бих препоръчала да учите/преговоряте (макар и че аз го направих преди изпита), защото ако случайно видите нещо, което не си спомняте, ще изпаднете в паника и ще забравите всичко останало. Ако имате възможност, разсейте се и се постарайте да се успокоите.

В 13:30 бях повикана, за да започна подготовката си. За ММL преди интервюто се дава литературен текст – откъс или, в случай на стихотворение/поема, цяло произведение, на езика, който искате да учите в колежа. Няма да ви дадат заглавието и името на автора, вероятно за да не правите умозаключения по тях, а да мислите единствено и само за произведението. Текста трябва да интерпретирате и анализирате в рамките на 40 минути. Непосредствено след това започва самото интервю. Падна ми се „Walking Around“ на Пабло Неруда (незнайно защо на испански няма посочено заглавие).

Бих казала, че изпитах известни трудности по отношение на интерпретацията, защото на пръв Screen Shot 2014-12-14 at 10.57.33 PMпоглед стихотворението е доста статично – движението се осъществява между символите. Фокусирах основните си твърдения върху това, че лирическият говорител е отчаян и разочарован, което води до алиенацията му и абсолютната му апатия. Споменах и образа на понеделника като новото начало, духовниците и монахините като символи на чистота, както и някои алитерации, анафори и други стилистични фигури.

След като 40-те ми минути изтекоха, една от студентките ме заведе при интервюиращите. Ще обособя разговора в пет фази:

1. Разговор за откъса, който трябваше да анализирам: казах основните си идеи, а тя ме попита някои въпроси върху текста като например „Защо в началото на поемата се казва, че СЕ СЛУЧВА да му писне, а не, че просто му е писнало да бъде човек?“, както и някои, фокусиращи се върху стилистиката, не текста. Казахме и няколко изречения относно езика, употребяван в оригинални и в преводни текстове. Тази част продължи около 15 минути, поне по усет.

Screen Shot 2014-12-14 at 10.57.53 PM2. Разговор на испански език: за около 5 минути говорихме на испански с едната от интервюиращите ме на съвсем нормални теми. Не съм съвсем доволна от начина, по който протече тази част, но пък жената беше изключително мила и се стараеше да ме насърчава (впрочем, и двете бяха такива през цялото време).

3. Граматически упражнения: тази част си нямах идея дори, че ще я има! 😀 Имах 10 изречения, при някои трябваше да избера подходящ глагол, при други трябваше да направя изречението в заповедна форма, имаше такива, които трябваше да спрягам глаголи, както и такива, на които се искаше да променя структурата на определена част от изречението така, че да се получи израз. Тази част мина доста, доста добре, което беше приятна изненада и определено confidence boost за мен.

4. Разовор за книга, която съм чела в оригинал: попитаха ме дали има такава, а аз на драго сърце започнах да плямпам за една непопулярна, но пък доста интересна – „Бавната смърт на Лусиана Б.“. Интервюиращата, която е специализирала в испански, всъщност се е фокусирала върху аржентинска литература и кино, а авторът на тази книга е аржентинец, тъй че тя видимо се зарадва, че говоря за такова произведение. Въпросите, които ми зададе, бяха свързани основно с това, защо ми е харесала, както и за определени идеи в книгата, но нещата, които ме питаше, бяха наистина доста общи, тъй че не се притеснявайте – не се налага да търсите сууупер, свръхсмисъл в книгите, които сте чели – въпросите са по-скоро интуитивни.

5. Защо искам да уча руски: въпросите относно руския се задаваха от втората интервюираща и Screen Shot 2014-12-14 at 10.57.45 PMбяха съвсем малко като време, но минахме през въпросите защо искам да уча руски и произведения от руската литература, които съм чела (споменах „Човекът в калъф“ на Чехов и „Евгени Онегин“ на Пушкин)

Интересното е, че не получих нито един въпрос относно мотивационното ми писмо и есетата, които изпратих. Предполагам, че всеки изпитващ (или всеки колеж?) си има своя процедура за това, защото дори в примерните интервюта в YouTube има кратък разговор относно писмената работа.

Това, в общи линии, е моят опит с кандидатстването и интервюто, сега чакам отговор.

В никакъв случай тази информация не е 100% релевантна за всеки колеж с тази специалност, но смятам, че хвърля малко повече светлина по отношение на това, че целият процес въобще не е толкова страшен. Исках да напиша този пост, защото знам, че в интернет виреят какви ли не истории, от типа, че на кандидатстващ му подали топка за тенис и му казали „това е портокал, изяж го“, а той остроумно отвърнал „вие първо го обелете“. Нямам представа дали тази история лежи върху реални факти, но дори и да е така, със сигурност се е случило доста отдавна.

Screen Shot 2014-12-14 at 10.58.00 PMИстината е, че след 10-тата минута забравих, че съм на интервю и се държах съвсем естествено. Важно е да знаете, че ще ви задават въпроси, които може би никога не сте чували преди, но идеята не е да уцелите правилния отговор, а да просто да видят как мислите. Както виждате, в моeто интервю, с изключение на граматическите упражнения, почти нямаше въпроси, които да се фокусират върху учебен материал, а просто такива, които ме провокират да мисля.

Дано тази дъъъъъъълга публикация ви е била интересна. Успех на всички кандидатстващи, споделяйте и вие опита си в коментарите!

Loading Facebook Comments ...

  1 comment for “Интервю в Cambridge!

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.