Blogmas Wishes #1: Подробно за кандидатстването ми във Великобритания!

Здравейте!

В навечерието на един от най-светлите християнски празници и безспорният фаворит на малчуганите, както и в началото на самата ваканция ще ви разкажа за целия ми опит с кандидатстването във Великобритания.

*Причината, поради която тази публикация не е под видео форма е защото имах огромни затруднения с обработката, а не исках да ви предлагам нещо некачествено. Поради това прецени, че ще е по-добре да е в писмен вариант. Искрено се извинявам за това и ще поработя над някои от другите предложения, които предстои да реализирам в името на това да са наистина добри накрая. 

Защо реших да е Великобритания?

Истината е, че откакто знам, че съществува висше образование, винаги съм искала точно това. Естествено, като дете аргументите ми са били доста по-наивни, но сега базирам решението си на безспорното качество на образованието там, тъй като то е едно от най-добрите във всички сфери. Проучвала съм и другите топ дестинации като Холандия, Германия и Дания, но въпреки по-достъпните цени и качеството там, все пак предпочитам Великобритания.

3 неща, които ми се иска да знаех преди да кандидатствам:

1. Мотивационното е тегава работа. Да, знаете го, чували сте го преди, но все пак аз го бях подценила. Истината е, че между първото, което написах и това, което в последствие изпратих имаше не повече от 10% сходство. И не, не преувеличавам. Мислех, че 400 символа (около 600-650 думи) са много, но в целия процес на обработка все се оказваха малко. Накрая ми останаха около 200 свободни символа, но бях синтезирала всичко наистина много.

2. Двойно време за спокойствие. За всичко. Ако преводачите ви искат 2-3 дни за превод, дайте ми седмица. Ако академичната справка отнема 4 дни, дайте 8. Така ще си спестите много главоболия (такива, като моите с еконт – определено не ги искате)

3. Документите изискват само превод, не и легализация. Не се прецаках да искам и легализация, защото кандидатствах чрез фирма, която свърши това, но някои от приятелите ми не бяха сигурни и поискаха и второто. Няма нужда от нея, хубаво е да го знаете от началото.

Колко пари ми трябваха?

Това е много субективно. Ако кандидатствате в партньорските университети на някоя фирма, трябва да отделите средства единствено за преводите. Кандидатстването чрез Британика на мен ми струваше 380 лв, в които бяха включени таксите по превод, таксата към UCAS (£23) – като цяло тези административни разходи. Много от фирмите предлагат и помощ за студентски заем и намиране на общежитие – такъв е моят случай, но далеч не се отнася за всички.

Conditional/Unconditional offers!

Когато кандидатствате, имате два варианта за отговор от съответния университет ако ви искат – conditional или unconditional offer. Ако кандидатствате с диплома, или ви дават unconditional offer или отхвърлят кандидатурата ви. Тъй като нямам диплома все още, получавам conditional offer – т.е. приета съм, но влизам единствено и само ако отговора на изискванията им. Засега имам три оферти (от пет, другите два не са ми отговорили)

1. University of Bath – Modern Languages (Spanish and ab initio Russian) and European Studies – 5.5 диплома + 5.3 матура по испански

2. Coventry University – Languages for Business – 4.5 диплома + да им изпратя сертофиката ми

3. University of Birmingham – Modern Languages (Spanish and ab initio Mandarin) – 5.6 диплома + 5.5 на матурите

 

Като цяло, това синтезира целият ми опит с кандидатстването. Бих казала, започнете да пишете мотивационното от възможно най-рано, защото това е начинът да си направите наистина добра реклама. Много често то взима по-голям превес, отколкото самите оценки, имайте ги предвид.

Желая на всички ви успех, споделете и вие опита си ако кандидатствате в UК или където и да е другате!

Ще се „видим“ утре с втората Blogmas публикация! 🙂

Loading Facebook Comments ...

  1 comment for “Blogmas Wishes #1: Подробно за кандидатстването ми във Великобритания!

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.