Blogmas Wishes #3: Как се боря с мързела?

Един от въпросите, които непрекъснато получавам е как се боря с мързела и как успявам да не отлагам важните неща за утре (бел.ав. магическият ден, в който ще свършим всичко).

Да, всеки има от онези моменти, в които учи или тренира и си мисли „защо за бога правя това?“. И е повече от нормално. Въпросът не е тотално да потиснете тези натрапчиви, почти реторични въпроси, а просто да имате сили да дадете на себе си достатъчно мотивиращ отговор. Съветите, които помагат на мен и близките ми ще помогнат и на вас стига да знаете, че, да, нито едно от тях не е по-лесно от мързелуването.

1. Направи го сега!
Важно е да си създадете такъв навик с най-мъничките неща. Когато майка ви се провикне „измий съдовете“, не казвайте „след малко, мамо“, а просто идете и го направете. Всяко нещо от ежедневието ви се брои, тъй че се постарайте да се отнасяте така и с малките, и с по-големите задължения. Оправете си леглото веднага щом станете.

2. НВН списък
Или списък на най-важните неща през деня. Аз го правя доста често не толкова, защото забравям, а защото е доста по-лесно да видя нагледно какво имам да свърша през деня и, естествено, да го направя възможно най-рано, вместо да отлагам. Дори и да помните дусловно всяка задача за деня – напишете ги. Ще ви е много по-лесно да ги свършите. Съветвам ви да ги вършите преди всичко останало.

3. Календар
За това съм говорила и в предишни постове, но си заслужава да се спомене отново – попълнете в календара си (независимо дали ще е принтиран или на телефона ви; за мен просто е по-удобен първият вариант) ВСИЧКИ важни дати, от-до. Когато бях в сърцето на бурята (a.k.a. онези няколко седмици, в които подавах документи), това изключително много ми помогна, защото когато нагледно виждах какво имам да направя и за кога точно ми беше лесно да приоритизирам всичко, което имам да свърша в рамките на няколко седмици.
* Ако все пак имате проблем с отлагането, сложете в календара си срок 2-3 дни преди истинския, за да не се налага да правите всичко в последния момент. 

4. Self-control app
Това е приложение за компютър (има го за MAC, би трябвало да го има и за PC), което блокира желаните от вас сайтове за определено от вас време. Можете да направите Blacklist за сайтовете, които искате да блокирате и да можете да влизате във всички останали (ако учите на компютъра, например) или Whitelist за сайтовете, в които искате да влизате и всички останали ще са блокирани. Дори и да изтриете приложението или да рестартирате компютъра си, сайтовете ще продължават да бъдат блокирани за даденото време. Self-control app ми помага да засичам и колко време уча – обикновено си давам един астрономически час и почивам за 5-10 минути.

5. Опитайте да не учите на леглото си
Не учете на леглото си, защото го свързвате подсъзнателно с почивка и това ви пречи да се концентрирате. Обикновено дори не уча в стаята си когато мога, защото е доста цвета и шарена и понякога може да ме разсее. Ако имате възможност от време на време да сменяте мястото, на което учите, правете го. Същото важи и за спорта – сменяйте от време на време тренировките си, за да не бъдат твърде скучни.

Най-важното от всичко е да знаете защо го правите. Всеки от нас има моменти, в които не иска да се занимава с каквото и да е, но целта, която имаме, независи колко близо или далеч е е нещото, което трябва да крепи мотивацията ни. Ако е твърде далеч, поставете са малки, по-близки цели, дори и да са съвсем прости. Кажете си „ще изляза чак след като приключа с този урок“. Прочетете го, научете го, разкажете го наум. Когато сте готови, ще ви е много по-приятно да се пошляете.

Трудно е да степенуваме приоритетите си, но когато свикнем един път, борбата с мързела и отлагането ще е спечелена. Споделете и вашите трикове!

Желая ви успех! 🙂

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.