Blogmas Wishes #4: Как успявам да бъда мотивирана?

Да бъдем мотивирани и постоянни е ключът към успеха във всяка една сфера. Именно заради това не е учудващо, че четвъртият най-желан пост в тази серия е за това как успявам да бъда надъхана да преследвам целите си. 🙂

Искрено се зарадвах на всичките пожелания, които получих за рождения си ден и ми направи впечатление, че доста от вас ми бяха написали, че съм достатъчно силна, борбена, упорита и целеустремена, за да постигна целите си и ми желаят само доза късмет. Радвам се, че забелязвате тези мои качества и че те донякъде ви амбицират да бъдете постоянни в преследването на вашите мечти.

Истината е, че тази публикация се явява нещо като продължение на вчерашната, така че мисля, че ще е доста по-ефективно да комбинирате съветите и от двете, отколкото да се осланяте само на едната.

Както казах и вчера, всеки от нас, в дадени моменти, губи упоритостта си, просто си стои и се чуди защо прави това, защо въобще му е нужно… И, нека отново се повторя – съвсем нормално е. За да успеем да бъдем мотивирани и постоянни, трябва да имаме ясно определено цели, които да гоним, както в близък, така и в по-далечен план.

Това, което за мен работи най-добре (със сигурност не е one size fits all, но все пак вярвам, че можете да моделирате моите идеи по ваш вкус) е да „раздробявам“ целите си на задачки, които да вмествам като „цел“ всяка седмица. Така знам, че всеки ден правя малка стъпка към това, което наистина искам и когато свърша задачата за седмицата, си давам малка награда.

Мога да ви дам доста примери, но, например, ако учите за матурата (доста от вас, точно като мен, правят именно това), си поставете някое произведение за определен срок (или даден автор го разпределете в толкова време, колкото мислите, че ще ви отнеме) и така целта да научите каквото трябва до 20. май, ще е разделена на малки стъпчици, които да правите всеки ден.

Безспорно да виждам какво съм направила до момента ми дава огромна амбиция да продължавам да се боря и смятам, че наистина първата стъпка е най-трудна, защото започваме от нулата. Когато имаме към какво да се обърнем, то ни дава сили напред и накрая се превръща в нещо като кръговрат, в който колкото повече постигаме, толкова повече искаме да постигаме.

Не си давайте непостижими срокове. Дори напротив, ако тепърва започвате, дайте си по-дълъг срок. Ако не успеете да се вместите във времето, което сте си дали сами, това единствено може да ви потисне. Давайте си почивки достатъчно често. Не бъдете твърде груби със самите себе си, защото няма да си помогнете.

Както написах и в предната публикация, хубаво е всяка сутрин (ако можете) да си правите малък план за деня, който да следвате. Именно в него си сложете и време, в което трябва да свършвате определените задачки, за да бъдете по-организирани. Ако влезете в ритъм веднага щом станете е много по-лесно да останете в него до края на деня.

В този ред на мисли, обичам да имам определени навици. Да следвам някакъв „шаблон“, когато правя точно определени неща (например, когато уча или тренирам), защото това ми помага да пестя време – имам някаква цикличност на действията и така не се разсейвам. Да речем, когато тренирам, винаги започвам с 10 минутно кардио и завършвам с още 15-20. Така ми е много лесно да планирам времето си в залата без дори да го мисля особено много. Когато уча съм свикнала да си взимам почивки на всеки час, когато сменям и предмета, за да не „зациклям“ на един материал. Така само като погледна часовника знам какво мога да свърша. Когато направя всичко, което съм си поставила като цел за деня, се чувствам много амбицирана и продължавам с още повече сили на следващия ден. Наистина е пристрастяващо! Хаха

Хубаво е да „визуализирате“ целта си. Не обичам да идолизирам известни личности, но не виждам нещо лошо в това да си поставите определен човек като вдъхновение да гоните собствените си цели. Независимо дали даденият човек се е реализирал в сферата, в която искате и вие, самият факт, че е успял да го направи съвсем сам е истински вдъхновяващото!

Надявам се, че тези съвети ще успеят да намерят своето място в подходящата форма във вашето ежедневие! Желая ви успех 🙂

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар