Pre-Uni Life: Firm and Insurance Choice

След четири успешни и една неуспешна кандидатура (в Кеймбридж, повече за интервюто ми можете да прочете тук), беше време да избера firm и insurance избора ми за университет.

Ако не сте запознати с британската система UCAS, ще поясня: това е нещо като първо и второ желание; т.е. като firm избирате университета, който най-много искате, а като insurance – някой, който харесвате, но тяхната оферта (за оценки и резултати като цяло) е по-реалистична спрямо възможностите ви.

Аз избрах:
Firm: University of Bath (искат ми 5,5 на матурата по испански и 5,3 диплома)
Insurance: University of Surrey (искат ми 5,5 диплома)

Screen Shot 2015-03-14 at 8.50.44 AM

Повече за целия процес на кандидатстване можете да прочете в първата ми Blogmas публикация.

Всъщност, въобще нямах колебания по отношение на самите два университета, но известно време се чудех как да ги подредя. Ако и вие се двоумите по същия начин или въобще не знаете кои университети да изберете, препоръчвам следните неща:

  • Поинтересувайте се от града. Прочетете малко за него в интернет, като се фокусирате върху следните неща: колко далече е от летище (по възможност такова, до което има полети от България)?, колко скъп е градът?, колко е сигурен?, туристическо градче ли е?, ще ви бъде ли нужен градски транспорт?
    По принцип, тенденцията е колкото по-далече е един град от Лондон, толкова по-евтин става, но това не винаги важи, особено за градчетата, които са популярни туристически дестинации. От друга страна обаче, именно градчетата, които се посещават често, предлагат повече възможности за работа. Транспортът във Великобритания е доста скъп, така че определено трябва да се поинтересувате от него.
  • Проверете специалността си в UniStatsUniStats e официалният уебсайт, в който можете да проверите и сравните специалностите, които сте си избрали по набор от фактори, като започнем с това до колко са доволни студентите, през ресурсите, които предлага университета до заплатите, които получават завършилите даденото учебно заведение с вашата специалност. Изключително полезен е и ви съветвам дори да не се колебаете, да го проверите за всеки случай.
  • Разгледайте кампуса. И не, нямам предвид да вземете самолета до Великобритания, а да разгледате снимки, както и да проверите за т.нар. Virtual Tours в сайта на университета, който сте избрали или в UCAS. Имайте предвид, че на снимки всичко е малко по-бляскаво отколкото е всъщност, но все пак такава онлайн обиколка ще ви даде представа къде отивате.
  • Ако можете, свържете се с хора, които учат в университета. Във форума на The Student Room можете да прочетете изключително много, но ако искате да се свържете с българи, то силно ви препоръчвам да се регистрирате в уебсайта Study Mentors – там можете да намерите хора, приети във вашия университет, както и такива, които вече учат там и да им зададете въпроси, за да ви отговорят от първо лице. Изключително полезен е, ако не за да проучвате, то поне за да си намерите дружки предварително.

Това бяха нещата, които ми помогнаха да наклоня везните категорично в полза на University of Bath. Надявам се, че тази публикация ви е била полезна и ви желая успех! 🙂

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.