Фритата

Здравейте! 🙂

Въпреки че едно от хобитата ми е да готвя, в блога ми има изключително малко публикации на тази тема, защото така и все не се чувствам комфортно да споделям кулинарните си приключения тук…

Но доста от вас се интересуват все повече и повече от здравословния начин на живот, така че определено смятам за удачно да споделям любимите си рецепти. Ще се старая да се фокусирам върху лесни ястия с не твърде нестандартни продукти. Днешното ми предложение е за фритата.

Фритата се счита от някои са италианския вариант на омлета, но за мен си е съвсем отделно ястие. Хубавото при него е, че търпи всякакви вариации в зависимост от продуктите, които обичате (и имате в хладилника си) и е перфектното ядене за когато нямате време или желание за готвите нещо кой знае какво.

11303601_583568055119267_456387614_n

Продукти за 2 порции

  • 3 яйца
  • една сурова зелена чушка
  • половин домат
  • 100 гр замразени зеленчуци микс (грах и моркови в моя случай)
  • сиренце чедър
  • насърган кашкавал
  • подправки на вкус

Начин на приготвяне

Задушавам леко замразените зеленчуци в тиган, като успоредно с това в един съд разбивам яйцата, слагам подправките, сиренцето чедър, чушката и доматът.

След като зеленчуците са почти готови, в тигана слагам и яйцата с останалите зеленчуци. Идеята е леко да се запече – само отдолу и в краищата, не да става готов за консумация. В зависимост от количеството и от размера на тигана отнема различно време, но лесно ще забележите кога в краищата е златист, а в средата – още суров.

Слагам кашкавала отгоре и прехвърлям тигана за 7-8 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса с печене отгоре и отдолу. Тук е важно да отдележа, че трябва да внимавате точно какъв тиган използвате. Моят е тефлонов с дървена дръжка, която, естествено, откачам преди да сложа в печката.

Изваждам от фурната, слагам фритатата в чиния и режа на триъгълни парчета като пица и voila! Имам си разнообразно и вкусно хранене за около 15 минути. Подходящо е за закуска, обяд и вечеря. 🙂

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар